Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Наш вуз
НАЙБІЛЬШ ЗАТРЕБУВАНІ – РОБІТНИЧІ

Якось ненароком стала свідком однієї розмови. Жінка бідкалась співрозмовниці про турботи своєї доньки, яка, здобувши у вузі спеціальність економіста, ніяк не могла знайти підходящу роботу за фахом. Отож після невдалих тривалих пошуків дівчина влаштувалася касиром в один зі столичних супермаркетів.

Така ситуація характерна для багатьох учорашніх студентів і, як це не парадоксально, – переважно тих, які закінчили вищі навчальні заклади. Бо саме в останніх за минулі роки в чималій кількості підготовлено численних юристів, економістів та ін. Їх же наразі не потребує вже перенасичений подібними спеціалістами ринок праці. От і виникає ситуація, що дипломовані спеціалісти, які п’ять років, як мінімум, освоювали фахові дисципліни, змушені віднести набуті знання лише на користь власного інтелектуального розвитку…

Такі тенденції налице у більшості населених пунктів нашої країни. Як результат, на облік до районних центрів зайнятості у пошуках роботи стають нові й нові спеціалісти. Комусь, правда, щастить влаштуватися на роботу за фахом, комусь все ж на практиці доводиться освоювати новий.

– З початку поточного року в Іванківському районному центрі зайнятості на обліку перебуває 13 випускників навчальних закладів, – інформує його директор Л.А. Леляк. – В цю кількість також входять ті з них, які були поставлені на облік в кінці минулого року. На даний час працевлаштовані 8 осіб. За спеціальностями – офіціант, електрозварювальник, спеціалісти галузі комп’ютерної інженерії, будівельної справи.

Звичайно, потреба у представниках тієї чи іншої професії рік на рік не припадає. Та, судячи з практики, можна небезпідставно стверджувати, що найбільш затребувані роботодавцями працівники – саме робітничих спеціальностей. Так, на обліку в центрі зайнятості рідко затримуються муляри, офіціанти, токарі, електрозварювальними, яких випускають професійно-технічні училища. Затребувані й бухгалтери зі знанням комп’ютера. Бо як би багато фірм сьогодні не відкривалося, хороший бухгалтер з досвідом роботи, або ж той, який прагне вчитися і робить це, – завжди в ціні. Також на ринку праці завжди потрібні продавці, водії, трактористи. Останні – особливо з приходом в район інвесторів. Власне кажучи, багато випускників навчальних закладів, ще навіть не реєструючись у нас, знаходять роботу в сільгосппідприємствах: при першому відвідуванні спеціалісти центру пропонують піти в те чи інше діюче підприємство, де часто випускників зараховують у штат.

– Та все ж чимало діючих підприємств відчувають нестачу потрібних спеціалістів, – говорить далі Людмила Анатоліївна. – Приміром, в СГВК «Олізарівський» не міг знайти агронома. Ми порадили його керівництву відвідати Білоцерківський національний аграрний університет у День відкритих дверей. Візит до цього навчального закладу виявився результативним: зараз у кооперативі працює один з кращих випускників університету родом із Миронівського району. Для нього кооператив орендує будинок. Ще один приклад – запрошення цим сільськогосподарським підприємством учнів Катюжанського ПТУ за спеціальністю «тракторист» для проходження практики. Деякі з них працюють там і нині…

До речі, подібні випадки, коли підприємство бере студента на практику, а згодом забирає на роботу, – непоодинокі, хоча зовсім не чисельні. Тому влаштуватися таким чином – з причин різних – щастить далеко не всім і далеко не скрізь. Тож досить часто учорашні випускники разом зі своїми батьками небезпідставно переймаються питанням майбутнього працевлаштування. І добре, якщо останні навчили свою дитину хоч якомусь ремеслу, яке б приносило бодай тимчасовий заробіток. В протилежному випадку залишається побажати з’являтися в потрібний час у потрібному місці… Та ще й при цьому знайти справу до душі, зробивши її джерелом заробітку.

– З початку поточного року в Іванківському районному центрі зайнятості на обліку перебуває 13 випускників навчальних закладів, – інформує його начальник Л.А. Леляк. – В цю кількість також входять ті з них, які були поставлені на облік в кінці минулого року. На даний час працевлаштовані 8 осіб. За спеціальністю зокрема – офіціант, електрозварювальник, спеціалісти галузі комп’ютерної інженерії, будівельної справи.

Звичайно, потреба у представниках тієї чи іншої професії рік на рік не припадає. Та, судячи з практики, можна небезпідставно стверджувати, що найбільш затребувані роботодавцями працівники саме робітничих спеціальностей. Так, на обліку в центрі зайнятості рідко затримуються муляри, офіціанти, токарі, електрозварювальними, яких випускають професійно-технічні училища. Затребувані і бухгалтера зі знанням комп’ютера. Бо як би багато фірм сьогодні не відкривалося, хороший бухгалтер з досвідом роботи або ж той, який прагне вчитися і робить це, – завжди в ціні. Також на ринку праці в Іванківському районі зокрема, завжди потрібні продавці, водії, трактористи. Останні – особливо з приходом в район інвесторів. Власне кажучи, багато випускників навчальних закладів, ще навіть не реєструючись у нас, знаходять роботу в сільгосппідприємствах: при першому відвідуванні спеціалісти центру пропонують піти в те чи інше діюче підприємство, де часто випускників зараховують у штат.

– Та все ж чимало діючих підприємств відчувають нестачу потрібних спеціалістів, – інформувала далі Людмила Анатоліївна. – Приміром, СГВК «Олізарівський» не могло знайти агронома. Ми порадили його керівництву відвідати Білоцерківський національний аграрний університет у день відкритих дверей. Візит до цього навчального закладу виявився результативним: зараз у кооперативі працює один з кращих випускників університету родом із Миронівського району. Для нього кооператив орендує будинок. Ще один приклад – запрошення сільськогосподарським підприємством учнів Катюжанського ПТУ за спеціальністю «тракторист» на проходження практики. Деякі з них працюють там і нині.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

6 серпня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Наш вуз

ОСНОВНА СЕСІЯ – ВЛІТКУ

Якщо у родині є випускник, то на порядку денному – чимало актуальних питань. Одним з них є здача тестів ЗНО, яка додає хвилювань більшості одинадцятикласників та їх батьків. Адже результати, отримані після їх проведення, у певній мірі впливають на подальшу долю майбутніх абітурієнтів.
Зовнішнє незалежне оцінювання в усіх українських школах стартувало 23 березня. Вірніше, цього дня пройшов його пробний етап, друга частина якого відбудеться 30 березня. В нашому районі – на базі Іванківської ЗОШ №1. За два рази в ньому візьмуть участь 165 учнів, повідомив головний спеціаліст відділу освіти РДА Є.М. Онопрієнко.
Для проходження пробного ЗНО минулої суботи було зареєстровано 95 учнів, проте безпосередню участь у ньому взяло на 29 чоловік менше. За словами директора першої іванківської школи О.О. Ройта, не можна сказати, що згадані 29 школярів не з’явилися: вони були одночасно зареєстровані для здачі тестів з кількох дисциплін. Тож ці випускники все одно мають можливість здати заплановане пробне ЗНО, забравши тести і пройшовши їх самостійно або здаючи цієї суботи разом з іншими учнями, щоб відчути процедуру та дух тестування. (До речі, пробне тестування – платне. Його вартість становить 89 грн.).
Після виконання тестових робіт усім учасникам видається інформаційний бюлетень або, як його називають, лист перевірки з відповідями на тестові завдання та схемами підрахунку балів, на основі яких учні мають можливість самостійно визначити результат тестування.
Проте пробний етап є пробним і безпосередня здача зовнішнього незалежного оцінювання – попереду. Як відомо, основна сесія ЗНО розпочнеться 3 й триватиме до 27 червня. Впродовж цього часу абітурієнти зможуть скласти від 1 до 4 тестів з 11-ти тестових предметів, що включені до переліку ЗНО-2013. В Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що для участі у ЗНО вже зареєстровано більше 260 тисяч учасників. На даний час частина документів – ще на стадії обробки. Але очікується, що загальна кількість абітурієнтів складе більше 300 тисяч.
Точна кількість учасників ЗНО з Іванківського району на даний час поки невідома. Але проведення оцінювання – питання, яке перебуває на постійному контролі відділу освіти райдержадміністрації. Задля цього його спеціалісти підтримують постійний контакт з Київським регіональним центром оцінювання якості освіти. А учні, які візьмуть участь в тестуванні, зараз активно готуються до нього. У травні кожен з них отримає відповідне запрошення, щоб у червні підсумувати отримані знання на ЗНО.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...


1 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Наш вуз
В нашому селищі немає ніяких навчальних закладів.

6 червня 2012


1


  Закрити  
  Закрити